Døjer du med skæl? Læs her, hvordan du løser problemet | RODEO

Døjer du med skæl? Læs her, hvordan du løser problemet

Har du små, hvide flager i din hovedbund? Så er du langt fra den eneste. Skæl er et udbredt og almindeligt problem – og det er noget mange vil opleve på et tidspunkt i deres liv. 

Herunder kan du læse om, hvorfor du får skæl, og hvordan du kommer problemet til livs.

skæl

Hvad er skæl?

Skæl består af døde hudceller, der udskilles fra hovedbunden. Din hud fornyes konstant, og denne udskiftning af hudens celler foregår også i hovedbunden. Alle mennesker udskiller skæl, og det er derfor helt normalt at have perioder, hvor en smule skæl vil være synlig i hovedbunden. For nogle kan produktionen af skæl dog være så stor, at det er generende i hverdagen. I sjældne tilfælde kan skæl være arveligt eller et symptom på en hudsygdom. Det kan derfor en god idé at søge læge, hvis du har problemer med hovedbunden over en længere periode.

Hvorfor får man skæl i hovedbunden? 

Skæl kommer af svampen ’Pityrosporum ovale’. De fleste voksne har denne svamp i hovedbunden, uden at det leder til overproduktion af skæl. Men i nogle tilfælde er der forøget vækst af svampen, og det kan lede til udviklingen af skæl. For at komme problemet til livs er det derfor vigtigt at give svampen så dårlige ’levevilkår’ som muligt.

En tør hovedbund kan også være en af årsagerne til, at nogle producerer mere skæl. En tør hovedbund kan komme af temperaturforandringer, som man ser ved sæsonskifte. Det er især i vintermånederne, hvor luften er tør, at flere vil opleve en større tendens til at producere skæl. På samme vis er det ofte, at personer med tendens til skæl vil opleve, at problemet forsvinder i sommerhalvåret.

Hvem får skæl?

Skæl er et meget almindeligt problem, som langt de fleste vil opleve på et tidspunkt i deres liv. Nogle mennesker er dog mere udsatte end andre, og de vil derfor have en større risiko for at udvikle skæl. Skæl der kommer af svamp i hovedbunden, vil tidligst begynde i teenageårene. For nogle er det en svamp, de vil have hele deres liv. Men svampen kan for langt de fleste holdes nede, og produktionen af skæl vil stoppe med den rigtige behandling. 

Hvem får oftere skæl?

– Mænd er mere udsatte end kvinder. Det skyldes deres høje produktionen af talg, som giver svampe bedre levevilkår.

– Mennesker, der bor i storbyer, hvor luftkvaliteten er dårlig.

– Personer, der opholder sig meget på kontorer eller andre steder med dårligt indeklima

– Personer med nedsat immunforsvar

Hvordan slipper man af med skæl?

Der er forskellige løsninger til, hvordan man slipper af med skæl. Hvilken metode der virker styres af, om skællene kommer af en tør hovedbund eller en svampeinfektion. 

Den nemmeste og den mest effektive løsning er at vaske dit hår med en shampoo, der modvirker skæl. Skælshampoo kan købes på apoteket, men også i langt de fleste supermarkeder. Det vigtigste er, at shampooen indeholder den aktive ingrediens ’ketoconazol’. Ketoconazol er det indholdstof, der bekæmper skællene effektivt og hurtigt.

Hvis skælshampoo ikke kommer problemet til livs, skal du tage et kig på dine hårplejerutiner og på sundheden af din hovedbund generelt. En sund hovedbund er vejen frem, hvis du vil undgå de små og generende flager.

Tre gode råd til en sund hovedbund

1. Brug den rigtige shampoo

Shampoo der er meget afrensende, kan have en udtørrende effekt på håret og hovedbunden. En tør og irriteret hovedbund vil give større tendens til skældannelse, og det er derfor værd at udskifte din udtørrende shampoo til et mildere produkt.

2. Brug en hårtørrer 

En våd eller fugtig hovedbund giver de perfekte levevilkår for den hovedbundssvamp, der giver skæl. Det er derfor vigtigt helt at undgå lufttørring og at bruge en føntørrer til dit hår, hver gang du har vasket det.

3. Brug Aloe Vera som hovedbundskur

Aloe Vera har en naturligt beroligende effekt på huden, og den er derfor perfekt til at modvirke en irriteret og kløende hovedbund. På apoteket kan du købe Aloe Vera i gelform, som kan bruges som en hovedbundskur til at modvirke en irriteret hovedbund.

Vi håber, at dette blogindlæg kunne give dig råd og vejledning til, hvordan du slipper af med skæl. Mangler du mere vejledning til, hvordan du får en sund hovedbund – så book en tid hos RODEO i dag og få en personlig vurdering af, hvad der vil virke bedst til dig og dine behov.