Sådan får du sundt hår – 6 skridt til lækre lokker | RODEO

Sådan får du sundt hår – 6 skridt til lækre lokker

Langt de fleste drømmer om smukt og sundt hår – men for mange kan vejen dertil virke lang. Der er dog en hel del, du selv kan gøre for at få sundt hår. Vidste du for eksempel, at C vitamin kan styrke dit hår og få det til at fremstå sundere? Og at måden du børster dit hår på, har en betydning for dets sundhed?

Vi har samlet 6 lette skridt til sundere hår her.

1. Klip dine spidser regelmæssigt

Slidte spidser er noget af det, der kan få dit hår til at se usundt ud. Og lader du de spaltede spidser sidde for længe, risikerer du, at håret spalter langt op ad håret. 

At gå en tur til frisøren og få studset spidserne mindst hver 3-4 måned, er derfor den lette vej til at holde dit hår sundt. 

Shampoo og andre hårpleje produkter, der lover at ‘fikse’ dine slidte spidser virker ikke. Hår er nemlig dødt og har dermed ingen tilførsel af ilt – det betyder at hårstråene ikke kan reparere sig selv, når de først er spaltet. Med det sagt, findes der massere af gode hårprodukter, såsom hårkure og plejende olie, der kan sørge for at få dit hår til at fremstå sundt i længere tid. 

2. Brug altid heat protection spray og undgå høje temperaturer

Når du bruger et glattejern, er det vigtigt at beskytte håret mod varmen fra glattejernet, så dit hår ikke udtørres mere end nødvendigt. Sørg derfor altid for at spraye håret med en Heat protection-spray, før du anvender varme på dit hår. 

Det er også vigtigt at bruge et glattejern af god kvalitet – der er nemlig stor forskel på, hvor meget de slider på håret. Det er samtidigt vigtigt, at du sørger for aldrig at udsætte håret for mere end 190 grader, da alt derover virker udtørrende på håret og kan resultere i spaltede spidser og unødvendigt slid af dit hår. 

3. Find en god hårbørste – og brug den rigtigt

Det er vigtigt at bruge en god børste til dit hår, især hvis du børster det hver dag. En god børste, er en børste, der ikke slider for meget på dit hår. Derfor er børster, der er lavede af rigtige hår især gode, da de trækker olierne fra hovedbunden ned i spidserne. 

Når du børster dit hår, er det vigtigt, at du starter med at børste spidserne. Du skal sørge for, at alle filtrene er ude af spidserne, før du rykker op mod hovedbunden. Hvis du starter fra hovedbunden og arbejder nedad, risikerer du, at knække en masse hår på vejen. 

Det er vigtigt kun at børste dit hår, når det er tørt. Når hår er vådt, er det allermest skrøbeligt, og det kan strækkes længere, end når det er tørt. Når du børster dit hår mens det er vådt, risikerer du derfor, at knække en masse ‘sunde’ hår. 

4. Få nok vitaminer

Vitaminmangel kan lede til hårtab og gøre kvaliteten af håret dårligere. Ens generelle helbred hænger også sammen med, hvor sundt og blankt ens hår fremstår. Det er derfor vigtigt at spise varieret, så man er sikker på at få de nødvendige nødvendige vitaminer.  De vigtigste vitaminer for sundt hår er: A vitamin, B vitamin, C vitamin, E vitamin, jern og Zink. 

5. Brug shampoo uden sulfater

Sulfater eller Sodium Laureth Sulfat er den aktive ingrediens, der tilsættes shampooer for at vaske håret rent og til at give den skummende effekt, som mange holder af. Men for nogle typer hår, kan shampoo, der indeholder sulfater, virke meget udtørrende og lede til tørt og knækket hår og tilmed irriterer hovedbunden.  

Sulfater fjerner fedtet fra hovedbunden og de naturlige olier i håret. For nogle udtørrer det derfor håret, men det kan også lede til en overproduktion af olie i hovedbunden og medføre mere fedtet hår. 

6. Vask håret rigtigt 

Du har sikkert hørt det før – du må ikke vaske håret for meget. Det er nemlig bedst at holde sig til 1-2 vaske ugentligt for at undgå, at du fjerner for mange naturlige olier fra håret, der virker plejende. 

Hvis du ikke er typen, der kan vente så længe mellem hver vask, så sigt efter milde shampooer, der ikke renser håret for meget. Her kan det være en god idé at spørge din frisør til råds om, hvilken type hår du har. 

Når du vasker dit hår, skal du sørge for at vaske det to gange. Den første vask fjerner nemlig kun olierne fra håret – vil du have de plejende og virkende egenskaber fra din shampoo, så skal du skylle ud og vaske dit hår én gang til.